Съобщение до медиите 01.06.2015 г.

 

 

Община Никола Козлево подписа договор за безвъзмездна финансова помощ от фонд „Солидарност” на ЕС

Днес /01.06.2015 г./, в Министерство на регионалното развитие Кметът на Община Никола Козлево – Турхан Каракаш, подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ със средства от фонд „Солидарност“ за реализирането на проект „Ремонт нарушена асфалтова настилка на ул."Хан Аспарух"   - с. Ружица”. Средствата са отпуснати от Европейския съюз за преодоляване на щетите от бедствията в периода 19 - 23 юни 2014 г.

Общият размер на допустимите разходи по проекта е 174 019.52 лева, от които отпуснатата безвъзмездна финансова помощ е 149 686.72 лева, а остатъкът от средствата ще бъде осигурен от местния бюджет.

Община Никола Козлево бе сред първите администрации в страната, която успя в поставените кратки срокове да изготви технически проект и да внесе към фонд „Солидарност” искане за финансиране в обявения срок до 6 април 2015 г.  Така днес, в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, Никола Козлево бе сред първите 10 публични институции, които получиха безвъзмездна финансова помощ по линия на фонд „Солидарност.

Ул. „Хан Аспарух” е централна улица в село Ружица, възлова е за всички квартали и осигурява достъп на населението до голям брой обществени сгради и институции – кметство, здравна служба, поща, детска градина и др. В следствие на проливните валежи  в периода 19 - 23 юни 2014 г. бе разрушена над 4 000 кв. м. асфалтова и трошенокаменна настилка, а по дължина на участъка се получиха повърхностни деформации, дупки и пукнатини, разрушени са тротоарите.

За цялостното възстановяване на уличната настилка и прилежащите площи са необходими общо над 420 хил. лева, като инвестиционният проект е разделен на два самостоятелни етапа. В рамките на настоящото финансиране се предвижда цялостно възстановяване на асфалтовата настилка на ул. „Хан Аспарух” и полагане на нови бордюри. Проектът ще бъде реализиран за 7 месеца.